vrijdag 1 februari 2013

Acapulco

Woensdag , 30 januari, Acapulco

“Stad van plezier”,
volgens onze enthousiaste mexicaanse gids die ons per minivan (8 p) naar enkele bezienswaardigheden manoeuvreerden. “Stad van politie” zou je Acapulco ook kunnen noemen, want over de gehele boulevaard passeerden we talloze jeeps met “policia federal” rechtop met staand achter hun wendbare machinegeweren. Brrrr, angstig hoor. Blijkbaar moet de toeristische functie van de stad worden beschermd tegen oprukkende drugscartels.

 
Ondertussen bezochten we het oude Spaanse fort, in vijfpuntige vorm opgetrokken in 1616 toen de stad nog moest worden beschermd tegen brutale Nederlanders en Engelsen.
Het museum van het fort herbergt kostbare sier- en gebruiksvoorwerpen uit deze glorieuze tijd, zoals Chinees en Japans porselein dat door de Spanjaarden werd verhandeld.


Hierna konden we ons vergapen aan de pracht en praal van recentere tijden: de villa’s der superrijken op de helling van Las Brisas en het 42m hoge kruis bij de Chapel of Peace.

 
Downtown leverde een souvenirwinkel mij een mooi geborduurde Mexicaanse jurk op!
Hotel Los Flamingos bovenop een rotspartij was als afsluiting een ware oase in snikheet Acapulco. Het hotel was eigendom van o.a. John Wayne and Johnny Weissmuller. 


 
Een goede aankoop van deze heren, want op het rotsterras met fabuleus uitzicht over de baai is het goed toeven met een koel drankje binnen handbereik en een heerlijk briesje om de oren.
Terug op de boot ontwaarden we honderden “verse” passagiers, nog helemaal pips van kleur en veelal met de winterkleding nog rond de verhitte ledematen! Oh mi oh mai....

Muzikaal werden we ’s avonds getrakteerd op Mexicaanse folklore van de bovenste plank: acht dansers voerden dansen uit van de Aztec tijd t/m nu, ondersteund door opzwepend snaarwerk en trompetgeschal van een achtkoppige band. Het verbaasde dan ook niemand dat dit gezelschap menige internationale prijs op het gebied van de folkloredans veroverde!

Tegen middernacht werd het anker van de Balmoral gelicht en verlieten we de “feeststad” voor onze 7-daagse zeetrip naar de Marquesas eilanden, volgens vroegere zeevaarders en andere kenners de mooiste eilandengroep ter wereld en de laatste rustplaats van kunstschilder Paul Gauguin en zanger Jacques Brel.

1 opmerking: