vrijdag 15 februari 2013

Tahiti

Zondag, 10 februari
Papeete, Tahiti

Kerst 2001 waren wij al eens op het tropische Tahiti. Het regende 24 uur lang pijpenstelen. Middenin een jetlag zaten wij een dag lang uitgezakt op het overdekte terras van Café de Paris in Papeete. Kortom we zagen niets van het eiland, zelfs niet het museum Gauguin – de Franse impressionist en tijdgenoot van Van Gogh die zich er behalve in bacchanalen specialiseerde in het vereeuwigen van Tahitiaanse schonen. Tijd voor een herkansing, zou je denken!

Helaas Gauguin’s museum was gesloten wegens renovatie en in het Museum van Tahiti was de expositie over ontdekkingsreiziger Kapitein Cook net beëindigd! Daarom bekeken we uitgebreid naar afbeeldingen van de koninklijke families van Tahiti waaronder koning Pomare en de Koningin van Bora Bora. Maar Tahiti staat ook bekend om zijn prachtige natuur. Zo zagen wij in een botanische tuin met waterval voorbeelden van de sprookjesachtige bloemen van Tahiti zoals “Birds of Paradise” en “Gemberbloemen”.
 
Vervolgens lunchten we aan het water, in Restaurant Gauguin, waar we alle culinaire specialiteiten van het eiland kregen voorgeschoteld. Interessant was verder ons bezoekje aan  Venus point, de baai waar kapitein Bligh met zijn Bounty aan land ging – nog onwetend van de muiterij die o.l.v. Fletcher  in het nabije verschiet lag. Hoogtepunt van de dag vond ik het vroegere woonhuis van schrijver en oorlogsheld (WO I) Norman James Hall. 
 
Hall leefde 30 jaar op Tahiti en heeft een vijftiental boeken op zijn naam staan, waarvan “Mutiny on the Bounty” de beroemste is. Het boek werd in Hollywood gretig opgepakt en zelfs 3 maal verfilmd. De 1e keer met Charles Laughton en de 2e keer met Marlon Brando. 
Geheel doorgestoofd verlieten we Tahiti. Niemand had meer zin in een dekparty – hoe de band ook zijn best deed. Hangend over de reling kregen we nog een surprise voorgeschoteld: het eiland Moorea was compleet afgedekt met een klont duistere, onbeweeglijke stapelwolken terwijl het avondzonnetje een motorbootje in het vizier had. “Het lijkt wel een plaatje uit De Ban van de Ring”, zei Ton. Tja, ook de naam Moorea wakkert de fantasie die kant op!

Adieu Polynesië, wij maken nu de oversteek naar Nieuw-Zeeland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten