woensdag 23 januari 2013

Havana, Cuba
21 janauri, eind van de excursie: Tijd om in onze oldtimers de Balmoral weer op te zoeken waar de kapitien de laatste acties verrichtte om ons via de “Bahia de Habana” langs het oude spaanse fort (kasteel) Castillo de la Real Fuerza naar de Carribische zee te loodsen.
Panama (kanaal) is onze volgende bestemming.

 
21 Januari: Even verderop prijkte het roze Ambos Mundos hotel waar Hemmingway in de jaren dertig zijn beroemde boek “From whom the bells rings“ heeft geschreven. De schrijver was een van eerste Cuba-lovers en woonde er zelfs een lange tijd. De grootste verrassing van Havana bleek het liefelijke pleintje bij een eeuwenoude kathedraal te zijn (cathedral de San Cristobal). 


 
21 Januari: Hetzelfde pleintje als daarnet. Zonder foto’s van een boekenstalletje met beduimelde boeken en tijdschriften konden we natuurlijk niet thuiskomen. Alweer weinig Fidel en een hoofdrol voor een rokende Che.
Verdorie, nu waren we de groep kwijt! Wat nu? Ton rende een parkje voordij en zag in de verte: jawel onze gidsen met de mede passagiers die gebogen stonden over een middeleeuws watersysteem.21 Januari: op nu naar de markt voor koffie en muziek. Terwijl de muzikanten de vingers blauw speelden, schetste een karikaturist onze beeltenis op papier. Een korte jacht op wat souveniers volgde: een pet met de beeltenis van Che, zo ook een bankbiljet met deze zuid-amerikaanse held van de revolutie.

 
21 Januari: na Hotel Nacional was het Plaza van de Revolutie de volgende stop. We ondekten Che Guevara en zijn companion Camilo, maar waar was Fidel? Onzichtbaar voor ons.

 
21 Januari, ‘s morgens: Via de boulevard reden we naar Hotel Nacional de Cuba: de vroegere pleisterplaats van Hollywood sterren maar ook van de maffia.
Een fotowand getuigde van deze lang vervlogen tijden.

 
21 Januari: Maandag gingen we vroeg uit de veren voor een rit met oldtimers, in alle kleuren van de regenboog. We kozen voor een lila exemplaar!.
 

20 Januari: ’s avonds was de eerste excursie: de befaamde Tropicana club, een nachtclub onder de Cubaanse sterrenhemel! Met een paar duizend toeristen genoten we van een spectakel met exotisch uitgedoste danseressen en een enkele danser. Je kwam ogen tekort. Intussen werden flessen rum en blikjes cola op tafel gezet: zelfbediening gewenst!

 
20 Januari: tegen vieren komen we aan in de haven van Havana, een spectaculaire gebeurtenis met veel mensen langs de boulevard. Zelf stonden we met 1500 andere passagiers op het dek of op de balkons met onze camera’s in de aanslag.
1 opmerking: