zondag 10 maart 2013

Darwin


Vrijdag, 8 maart
Darwin

Aan Darwin, de noordelijkste stad van Australië, bewaarden we sinds ons bezoek in 1986 qua klimaat geen goede herinneringen. “Sticky warm”, zeggen de bewoners er zelf over. Het beste kun je er dan ook zoveel mogelijk de airco opzoeken, vinden wij. 


Darwin heeft ook pluspunten, zoals een snel bereik van natuur- en wildparken en er zijn in het centrum diverse winkeltjes met hebbedingetjes te koop (aboriginal art, opalen en parels). Ik kocht er een bloesje, een zwarte parel en diverse toiletartikelen – want wie weet was het onze laatste kans voordat we ZO-Azië indoken. Ton kocht een bermudabroek en een riem gemaakt van de huid van een rog! Leuke cafeetjes en eethuisjes zijn er ook genoeg! 






Op een binnenterrasje vlak voor een ronddraaiende fan namen we een sandwich “gezond” met een mango smoothie én een vers geperste appelsap. Behalve het vochtig-warme klimaat zijn er nog een paar zaken waarom Darwin bij de mens niet erg populair is. Om te beginnen: de krokodil. Niet alleen leeft er in de omgeving een monsterlijk grote zoetwaterkrokodil (t/m 6 meter lang), maar ook worden de bewoners van Darwin met enige regelmaat geconfronteerd met de zoutwaterkrokodil, die overal aan de kust en zelfs in de haven wordt gesignaleerd. Als strandliefhebber of zeewatersporter heb je bovendien te kampen met de beetgrage, dodelijke boxjellyfish, een kwalsoort waarvan we hele legers in zee zagen drijven. Heb je deze plagen doorstaan en wil je alsnog je handdoekje gaan uitspreiden voor een zonnebad in de snikhete zon: kijk dan uit voor het steekgrage strandvliegje! Ziedaar waarom het inwonertal van Darwin op ruim 100.000 blijft steken. 





Extase valt er ook te beleven aan de krokodil tijdens een voederexcursie; het beest springt een paar meter omhoog om een sappig stukje vlees te bemachtigen dat hem wordt toegehengeld. En daar kun je een mooie foto van maken! Persoonlijk vind ik het idee dat we ons ten zuiden van Papua Guinea bevinden ook helemaal te gek...




Ons laatste Australische kleingeld was voor een oude Aboriginal die zich strategisch in de leukste winkelstraat van Darwin had opgesteld (Smith Street). 

Inmiddels naderen we de eilanden van zuid-Indonesië (Flores, Sumba, Sumbawa), onderweg naar ’s werelds grootste hagedissen: de komodovaranen, of in ‘t Engels: Komodo Dragon.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten