vrijdag 22 februari 2013

Bay of Islands


Dinsdag, 19 februari
Bay of Islands (Noord-Eiland, Nieuw-Zeeland)

Vandaag staat er een relaxte dag door de baai met 140 eilanden op ons programma, met een uurtje in het historische plaatsje Russell –  dat eens berucht stond als “Hell Hole of the Pacific” vanwege het gedrag van de walvis- en zeehondenjagers en handelaren. 
 
Nu is het een vredig en romantisch plaatsje waar je eerder honeymooners dan hoeren(lopers) en dronkenlappen verwacht. Toen we de aanlegpier bereikten waren we net getuige van de afvaart van het zeilschip Lion van wereldzeiler Peter Blake. 

Helaas waren we zo vroeg dat vele Russellaren nog op één oor lagen en hun handeltje gesloten was! Meer succes met de laatste Nieuw-Zeeuwse aankopen hadden we ’s middags in het levendige Paihia. Speciaal voor de cruisepassagiers was er een kunstmarkt georganiseerd met kleurrijke snuisterijen, van abalone sieraden t/m zelfgemaakte tasjes. Ik kocht een vederlichte ketting van papiermaché en scoorde in het dorpje nog wat abalone (een glanzende groene schelp) halssieraadjes.

 
Tijd om weer in te schepen voor onze tocht over de Tasmanzee, richting Tasmanië. Abel Janszoon Tasman (Lutjegast, 1603 – Batavia, 10 oktober 1659) kreeg met deze naamgevingen toch nog eer van zijn ontdekkingen! James Cook stelde Nieuw-Zeeland weliswaar veilig voor de Engelsen (door Tasman  “Stateland” genaamd , maar later door Hollandse cartografen gewijzigd in Nova Zeelandia naar de Nederlandse provincie Zeeland en later door Cook vertaald tot New Zealand), maar  voor ons blijft ontdekker ABEL de grote man!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten