donderdag 14 februari 2013

Rangiroa

Zaterdag, 9 februari
Rangiroa, Tuamotu Archipel (Frans Polynesië)

Snorkelen,  World of Pearls en Glass Bottom Boat zijn de populairste excursies op de eilandenring van het atol Rangiroa. Vanuit de lucht gezien oogt dit koraalatol als een ketting van smalle reepjes vaak onbewoond land. Het 10 km lange hoofdeiland wordt bovendien doorsneden door stroompjes water waarover voor het wegverkeer bruggen zijn aangelegd.  
 
De enorme lagune in het midden van de keten van 240 eilandjes (motus) is 68 km lang en 26 km breed; de omvang van Tahiti. Rangiroa telt twee minidorpjes: Avatora en Tiputa.
De zeldzame zwarte parel en de unieke koraalwitte wijn (Vin de Tahati die smaakt naar mango, cocos en koraal) zijn gewilde exportprodukten. Zowel de parelfarm als de wijngaard kunnen worden bezocht. Wij kozen voor de teelt en de produktie van de befaamde parel. Zo hoorden we dat er zeven jaren voor nodig zijn om een eerste klas parel het daglicht te laten zien. Daarvoor wordt een pareloester op jeugdige leeftijd geïnjecteerd met een bolletje minischelp van de parelloze oester uit de Missisippi rivier (USA). De zilverwitte binnenzijde wordt in de Filippijnen verwerkt tot minibolletjes t.b.v. de teelt in Polynesië. Zo ontwikkelen de parels zich keurig in de oester van hun adoptieouders in de schitterende lagune bij Avatora. Bij de prille adoptie-ingreep mochten we aanwezig zijn!
Natuurlijk was er een topwinkeltje aan de farm verbonden waar kant-en-klare parels werden verkocht. Ik koos voor een elastische armband met grijsgroene parels en voor een hanger met drie parels van verschillende kleur in zilveren zetting.
Tijd voor een etentje! Onder de palmbomen bij de aanlegplaats Tiputu ontdekten we een leuk tentje met garnalencurry op het menu – zo vers als wat! Om ons heen zaten een paar Franse gelukzoekers, Polynesische excursieverkopers en wat bootgasten lekker te peuzelen. Wat kan het leven toch mooi zijn! 
Op de Balmoral wachtte ons nog een Sail Away party op het buitendek. Het atol Rangiroa had iedereen vrolijk gemaakt, want er werd uitbundig gelachen en in de rondte gezwierd op 60-er jaren livemuziek. Onze cruiseboot koerste inmiddels tussen twee motus door via de Pacific naar het grootste eiland van Polynesië: het weergaloze Tahiti.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten